Markarbete med hinder

Ställde upp två övningar i paddocken så Evita fick jobba lite. Hon är väldigt pigg i hoppningen och drar innan hinder och bommar, och därför valde jag två övningar som fick henne att vänta. I början låg hon på bettet men när kah avslutade gick hon väldigt fint och jobbade med ryggen. Jag tog många små pauser så att Evita fick andas ut och ta det lite lugnt. Jag tänkte hoppa upp mot 1.20m men hon var så otroligt fin så jag valde att avsluta på en meter.

Studs med cavalettihinder
Avstånd 3m
Övningen gör att hästar som springer före och efter hinder tvingas bromsa upp och tänka. När hindret blir högre hoppar hästen rundare och med lång eftergift kan den höja ryggen och sänka halsen, och träna på en bättre hoppteknik. Är hästen springig i språnget och man vill att den ska vänta kan ryttaren tänka på att inte ligga i ett för långsamt tempo så att hästen måste ta i extra och kan rusa efter hindret. Att vara stilla i språnget och inte kasta sig fram hjälper också. I markarbetet och dressyren kan man träna på att lätta tygeln utan att hästen springer iväg.

Galoppbommar på böjt spår
Avstånd 3m
Övningen är jättebra för att träna balans och lydnad. Det är en ganska basic övning som ger mycket resultat. Det är även bra för ryttaren som får träna på rytm, känsla och avståndsbedömning. Övningen gör att hästen får aktivera sina bakben och uppmärksamhet. Man kan ligga på en volt eller träna på att rakställa efter det böjda spåret.