Bett

Imorgon när vi åker och mäter Mirakel i skara så är tanken att vi ska svänga förbi Skara Hästsport och köpa nytt bett till honom. Nu går han på tredelat med lösa ringar men jag vill alltid rida på ett så snällt bett som möjligt så jag tänkte prova novabett på honom. Det har funkat riktigt bra på Marengo och jag anser att hästar som man måste ha kombinerat pessoabett och allt vad det är för att dom är så starka rids på felaktigt sätt. Man ska inte behöva ta något i munnen på dom utan istället använda skänklar, vikt och position. Visst, det är annorlunda om hästen inte gillar gummibett, men jag tror inte att hästen blir mindre starkt om man rider med pessoabett varje dag. Det är viktigt att variera bett, rida med olika då det trycker på olika sätt. Novabett är det jag brukar träna och tävla på, men tex när jag rider ut eller motionsrider så varierar jag mellan tredelat, rakt och hackamore. Jag vet att hackamore är bland de starkaste betten men tar man inget i det så trycker det inget. Det kan vara skönt för hästarna att gå utan bett och inte alltid tvingas rida med en metallbit i munnen. Hur hade du känt om någon hade suttit och dragit dig i munnen med metall som skär in i dina mungipor? Ibland är det bra att sätta sig in i hästens läge och välja det som man själv anser skulle vara bäst. Hästar kan inte prata och kan inte tala om vad de tycker. Därför måste vi ryttare kunna välja bort de alternativen som är för obehagliga.
 
På bilden är jag och min gamla ponny Marengo på en tävling förra året. Jag red nästan alltid på novabett och även om han kunde bli het så är det inte alls i närheten av samma dragkamp som det blir om man använder pessoa. 
Emma - Mitt liv som ryttare

Tycker du har så sunda tankar och åsikter!

URL: http://emmayrttimaa.blogg.se/
Skrivet: 2014-03-19 » 18:04:00
Alva

Så alla pigga och starka hästar rids på fel sätt? ^^ Vissa hästar ÄR ju pigga och starka för att det är deras personlighet och vissa hästar som är lugna och sega är sådana. Det beror ju på hur hästen är, jag skulle inte säga det så på de viset. Min lillebror har har två väääldigt pigga och starka ponnysar men han rider dom absolut inte fel. Han rider dom bättre än någon annan och visst har han ett något skarpare bett på dem (baucherbett som nästan är som ett vanligt tränsbett) men målet är så klart att kunna rida på ett vanligt bett. Om hästen drar iväg som en galning, går med huvudet uppe i himlen och sänker ryggen tycker du är bättre då än att ha en lite starkare bett så att hästen kan kontrolleras och gå med huvudet i normal postion och inte totalt förstöra ryggen? :) Sen håller jag med dig om att man inte ska rida på exakt samma starka bett varje dag för då vänjer den sig så klart men jag tycker att man ska variera mellan blandade bett och prova sig fram. Jag hade en ponny som funkade fantastiskt bra på jaktstång (kimblewick) som iof klassas som ett starkt bett men då funkade han bra och verkligen trivdes på det, jag red med det när jag tävlade och hoppade men annars eggbett. Det beror ju på HUR man rider när man har ett starkt bett, personligen är det myycket snyggare om man kan inverka med position och sits som du säger än att behöva dra i hästen när den drar iväg mellan hindrena på t.ex. tävling. Vad gör du om hästen skenar iväg och bockar för att den blir livrädd för något, släpper du tyglarna och försöker stanna hästen genom att sitta upp eller tar du i tyglarna? ;) Nästan hela världseliten sitter och rider på ett skarpt bett och dom rider ju inte fel, annars skulle dom aldrig vara uppe på den nivån. Rundar av kommentaren genom att säga att skarpa bett är inte fel, beroende på HUR man använder dom :)

URL: http://www.alvaahagg.blogg.se
Skrivet: 2014-03-19 » 18:19:33
Alva

Kan tillägga att en av min lillebrors ponnysar var tvungen att ridas på ett skarpare bett i början för att han inte hade några muskler och sprang för att han inte orkade. Jag red honom några gånger och det var omöjligt att få stopp på honom utan att ta i tygarna. Numera har han lugnat sig otroligt mycket men är fortfarande väldigt pigg då han är sådan i sättet. Trots att han var så het i början skulle han ALDRIG aldrig aldrig aldrig stanna, verkligen aldrig. Så om man har en het häst men som stannar för att den inte har någon framåtbjudning kanske man inte ska sätta ett starkt bett på. Men man kan ju inte strunta i att driva framåt för en häst som springer är oftast bakom hand och då behövs skänkel. Det beror på vilket sätt hästen springer, springer den för att den inte tar skänkeln? Springer den för att den inte orkar? Springer den för att den är pigg och stark i sättet? Springer den för att den inte har någon framåtbjudning? Det finns massa olika förklaringar till varför den springer men jag skulle inte vilja säga att alla som rider på skarpt bett rider fel. Det beror inte alltid på vilket bett man har, det finns miljoner andra faktorer också - hur sadeln sitter, hur hästen ÄR, hur ryttaren rider osv :)

URL: http://www.alvaahagg.blogg.se
Skrivet: 2014-03-19 » 18:25:59
Emma

Jag tycker att du har helt rätt! :) Jag har en häst som var jättestark när jag fick henne men vi har jobbat på det och nu går hon på Nova, jag är supernöjd med det bettet och kommer aldrig byta! :D


Skrivet: 2014-03-19 » 18:50:29
Matilda Antonsson

Alva: Jag ser på det såhär. Kan man inte få stopp på sin ponny finns det alltid andra lösningar än att betsla upp. En dragkamp med en häst är aldrig något som man vinner och skenar en häst iväg så är att ta i ena tygen och svänga runt på en volt det bästa sättet att få stopp.

Sedan finns det väl ingen anledning att kommentera negativt när hon uppmuntrar till milda bett, det gör ingen skada. Jag tycker det hade vart värre om man hade skrivit ett inlägg om att man hissar skarpa bett och kombinationsbett. Man måste hitta något som passar till sin egna ponny och man borde sträva efter att få det så milt som möjligt. Även om vissa tycker det är fräckt med ringar och kedjor i, under och över på ponnyn.

Anledningen till att man tror att elitryttare alltid rider på skarpa bett är att när man är på t.ex göteborg horseshow så är det dem ryttarna man lägger märke till. De som rider på engelsk nosgrimma och tredelat bett är inget man lägger märke till på samma sätt.
Men googla på Henrik von Eckermann, Rolf Göran Bengtsson, Daniel Zetterman, Malin Baryard och tornesh, Robert Whitaker och Waterstone...... Jag kan fortsätta men vad jag ser rider de flesta största ryttarna på vanliga bett. Sen kan man räkna upp flera som rider på skarpa bett oxå. Men att säga att nästan hela världseliten rider på skarpa bett stämmer inte riktigt.

//Matilda


Skrivet: 2014-03-19 » 20:36:25
Sandra Hansson

Det är jättebra att du hissar milda bett! :) Jag håller med dig och till Alva: elitryttarna rider inte alltid på starka bett.


Skrivet: 2014-03-19 » 20:39:31
Namn:


E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar:

        Kom ihåg mig?